Ardahan’ın tarihi ve doğal güzellikleri gazetecileri büyüledi.
Medya, Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları’nın ikinci durağı Kars’tan sonra Ardahan oldu.
Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından düzenlenen “5. Medya, Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları” etkinliği, basın mensuplarını Ardahan’ın tarihi ve doğal zenginlikleriyle buluşturdu. Etkinlik, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle gerçekleştirildi ve Kars’ta başlayan programın ikinci durağı Ardahan oldu.
Etkinlik kapsamında ilk olarak gazeteciler, Ardahan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yıldız’ı ziyaret etti. Üniversitenin gastronomi ve mutfak sanatları bölümü ile aşçılık bölümü akademisyenlerinin hazırladığı, ata tohumu kavlıca buğday unundan üretilen yöresel lezzetler Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanı Havva Vanlı tarafından tanıtıldı. Üniversitenin bahçesinde semaverde çay eşliğinde kavlıca buğdayından üretilen ürünler gazetecilere ikram edilirken, tarihin derinliklerinden gelen organik kavlıca buğdayı damaklarda unutulmaz bir lezzet bıraktı.
Tarihi ve Kültürel Zenginliklerle Dolu Bir Gezi
Ardahan’da gazeteciler, Kent Müzesi, Damal Bebek Müzesi, Kanuni Sultan Süleyman dönemi eseri Ardahan Kalesi, Çıldır Gölü ve Şeytan Kalesi’ni ziyaret etti. Ardahan İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Dede, gün boyu gazetecilere eşlik ederek bu tarihi yerler, Ardahan’ın yöresel lezzetleri ve kültürü hakkında bilgiler verdi.
Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir, Ardahan’ın kültürel değerlerini yerinde incelemekten ve tarihi mekanları ziyaret etmekten büyük mutluluk duyduklarını ifade etti. Gökdemir, etkinliğin hazırlanmasına destek olan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ardahan Valiliği, Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı Yalçın Topçu, AK Parti Ardahan Milletvekili Kaan Koç ve Ankaralı İş İnsanı Ünsal Grup Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Ünsal’a teşekkür etti.
Ardahan İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Dede, Ardahan’ın sadece bitki örtüsü ve hayvancılık açısından değil, aynı zamanda Türklerin Anadolu’ya girdiği kapı olarak da önemli olduğunu vurguladı. Dede, Ardahan’ın Kurtuluş Savaşı ve Milli Mücadele ruhu açısından ilklerin adresi olduğunu belirtti.
Telif Hakları Genel Müdürlüğü Koordinasyon ve Destek Hizmetleri Daire Başkanı Sanem Arıkan, Ardahan’a ilk kez geldiğini ve duygulu anlar yaşadığını söyledi. Arıkan, “Bir şehrin ruhunu anlamak için oraya gitmek şart. Kongre binasını gördük ve çok mutlu olduk. Milli Mücadele ruhunu yeniden yaşadık. Bu topraklar bizler için çok kıymetli. Her bir karışı için Kars ve Ardahan’da çok asker şehit olmuş. Ardahan’ı hem tarihi değerini hem de kültürünü, doğal güzelliklerini anlatmamız gerekiyor,” dedi.
Ardahan’ın doğal güzellikleri ve tarihi zenginlikleri hakkında farkındalığı artırmayı hedefleyen etkinlikte gazeteciler Ardahan’ın her bir noktasında kameraları, fotoğraf makinaları, mikrofonları ve aldıkları notlar ile bu güzellikleri Türkiye’nin dört bir tarafına duyurmak üzere çalışma yaptılar.
Şehir merkezinde yürüyüş yapıp esnaf ziyareti ve yöresel lezzetler hakkında bilgi alma ile başlayan etkinlik gecenin ilerleyen saatlerine kadar Ardahan Üniversitesi’nin gençlere ve vatandaşlara sunduğu sosyal donatı ve sportif alanlarının yerinde görülmesi ile son buldu.
Etkinlik ertesi gün de Ardahan’da devam edecek. Ardından gazeteciler görev yaptıkları şehirlere dönecekler.
Buluşmaların bu seneki son şehri olan Tokat ili bölümü gelecek ay yapılacak.
Adilcevaz TV Genel Yayın Yönetmeni, Gazeteci Harun Nacar’da etkinliğe katılan isimler arasında yer aldı.